Adinkra -symbolit

Adinkra –symbolit ovat perinteisiä länsi-afrikkalaisia kuvaannollisia ja tyyliteltyjä geometrisiä symboleita, jotka sisältävät runollisia viestejä, sananlaskuja ja aforismeja. Symboleita on käytetty noin kaksisataa vuotta. Jotkut symboleista esittävät legendaarista Akan –heimon historiaa. Metaforat ja aforismit kertovat myyteistä, legendoista, uskomuksista ja rituaaleista. Akan –heimon uskonnollisia uskomuksia, sosiaalisia arvoja ja poliittista historiaa on myös tallennettuina symboleihin. Symboleilla on monikerroksisia merkityksiä ja syvällisiä totuuksia, jotka välittävät kehystä hyvän elämän hyveistä, filosofiasta ja opetuksista. Sivun alalaidassa ja tuotteissa usein näkyvät Adinkra -symbolit.

Adinkra –symbolien alkuperä

 

Symbolien alkuperä on jäljitetty ghanalaiseen Asante –heimoon ja norsunluurannikkolaiseen Gyaman –heimoon. Symbolien tuotanto ja käyttö on kuitenkin nykyään liitetty enemmän Asante –heimoon kuin mihinkään muuhun ryhmään. 1900-luvulla Asante –heimo kehitti heidän yksilöllisen Adinkra –kankaiden painannan. Adinkra –kankaita käyttivät vain kuninkaalliset ja henkiset johtajat tärkeissä pyhissä seremonioissaan ja rituaaleissaan. Nykyään Adinkra –symbolit ovat suosittuja vaatteissa, koristeissa, sisustuksessa, kirjan kansissa ja erilaisissa puusta muotoilluissa esineissä.

Jokaisella symbolilla on nimi ja merkitys, joka juontuu historiallisesta tapahtumasta, ihmisen asenteesta, eläimen käyttäytymisestä, kasvin elämästä sekä ihmisen tekemistä elottomien objektien muodoista. Napsauta alla olevaa linkkiä, jonka kautta löytyy joitakin suosituimpia symboleita ja niiden nimet, kirjaimelliset käännökset ja symboliset merkitykset. Nimet ja symbolit ovat kirjoitettu Twi –kielellä (Akan –heimon kieli) ja ne ovat käännetty englanniksi.

Napsauta tästä lisätietoa Adinkra –symboleista ja niiden merkityksistä